køb for 499,- og få gratis fragt!

Altid kun 69 kr pr. flaske!

Pinot Noir - den fantastiske drue

Pinot Noir - den fantastiske drue

Mads Holmgren |

Pinot Noir - En elegant druesort med en kompleks smag

Navnet Pinot Noir kommer fra de franske ord pin (fyrretræ) og noir (sort). 
Pinot Noir er en af verdens mest berømte druesorter, kendt for sin komplekse smag og elegante karakter. Denne drue dyrkes primært i klimaer med kølige temperaturer og har en lang historie inden for vinproduktion.

Druens karakteristika


Pinot Noir-druen er kendt for sin tynde, skrøbelige hud, der gør den meget sårbar over for sygdomme og skadedyr. Det kræver derfor stor opmærksomhed og ekspertise at dyrke denne drue med succes.

Druen giver en vin med en dyb rød farve og en kompleks smag, der ofte beskrives som frugtagtig med noter af kirsebær, hindbær, jordbær og blommer. Smagen kan dog variere afhængigt af regionen og jordbunden, hvor druen er dyrket.

Dyrkning af Pinot Noir


Pinot Noir dyrkes primært i Frankrig, herunder specielt i Bourgogne-regionen, men den er også populær i andre dele af verden, herunder Californien, Oregon, New Zealand og Australien. Bourgogne-vinene er ofte betragtet som nogle af de mest prestigefyldte og eftertragtede vine i verden.

Dyrkning af Pinot Noir kræver omhyggelig opmærksomhed og ekspertise, da druen er sårbar over for vejrforhold og sygdomme. Druerne trives i kølige klimaer, men kræver stadig masser af sollys. De bedste Pinot Noir-druer dyrkes i områder med frugtbar jord og gode dræningsforhold, der tillader druerne at modnes langsomt og udvikle deres karakteristiske smag.

 


Produktion af Pinot Noir-vin


Produktionen af Pinot Noir-vin kræver en omhyggelig proces, der inkluderer alt fra høstning og sortering af druer til gæring og modning af vinen. Druerne håndplukkes typisk for at sikre, at de er i den bedste tilstand og derefter sorteres for at fjerne eventuelle defekte druer, der kan påvirke smagen af vinen.

Efter høstning og sortering gæres druerne, og vinen lagres i egetræsfade for at give den en mere kompleks smag. Pinot Noir-vine har en tendens til at være relativt dyre, på grund af den høje kvalitet af druerne og den omhyggelige proces, der kræves for at producere en god vin. En typisk Pinot Noir-vin kan koste fra et par hundrede kroner og op til flere tusinde kroner pr. flaske.

Pinot Noir vinproduktion som nævnt er en kompleks proces, der involverer mange forskellige trin. Det første trin er vinifikation, som henviser til gæring og modning af druer til vin. Pinot Noir vine er lavet med hele klynger af druer i stedet for individuelle bær (som i Cabernet Sauvignon). Dette tillader mere kontakt mellem skind og juice, hvilket resulterer i højere niveauer af farve og tanniner i det færdige produkt.

Når gæringen er afsluttet, går vinen gennem malolaktisk gæring (MLF) inden den bliver lagret i egetræsfade i alt fra seks måneder til to år, afhængigt af hvilken stil du går efter; lettere vine vil have brug for mindre tid end fuldkrops vin som dem, der er lavet af Bourgognes berømte Domaine de la Romanee Conti (DRC).

Blending er en anden vigtig del af Pinot Noir vinproduktionen: at blande forskellige partier sammen hjælper med at sikre konsistens på tværs af flasker, samtidig med at hver får sine egne unikke karakteristika.

 

Pinot Noir-vin og mad

Pinot Noir-vin er kendt for sin alsidighed og passer godt til en lang række forskellige retter. Den smager godt til fisk og skaldyr, kylling, svinekød og lam, og dens komplekse smag og aromaer gør den også til en fremragende vin til at nyde på egen hånd.

Pinot Noir er normalt let i kroppen og har en frugtagtig smag med antydninger af kirsebær, hindbær og brombær, hvilket er medvirkende til, at det er en rigtig publikumspleaser. 

Når det er sagt, kan du også finde Pinot Noir-vin med aromaerm der er forbundet med ældre vine såsom jordagtige noter som svampe eller trøffel; tørrede rosenblade; fioler; cedertræ; tobaksblad; læder.

Det er en alsidig drue, som altid vil være et stort hit. 


Konklusion

Alt i alt er Pinot Noir en af de mest elegante og komplekse druesorter i verden af vin. Dens karakteristiske smag og kompleksitet gør den til en yndlings blandt vinkendere og en af de mest eftertragtede druesorter i verden. Hvis du er på udkig efter en vin med en smag, der er både frugtagtig og kompleks, så er Pinot Noir bestemt værd at prøve.