køb for 499,- og få gratis fragt!

Altid kun 69 kr pr. flaske!

Gimlet

Gimlet

Jonas Wiuff |

Engang var det et udbredt problem, at sømænd fik skørbug. Vilkårene på vandet var ikke ligefrem gode. Man fik dårlig mad, arbejdede meget og havde ikke adgang til frisk vand. Kosten var typisk saltet og tørret, og man fik ingen frisk frugt og grønt.

Netop manglen på frisk frugt førte til skørbug. Sygdommen skyldes nemlig mangel på C-vitamin. Det vidste man ikke i 1700-tallet, men man fandt dog ud af, at man kunne holde sygdommen på afstand, hvis man indtog diverse former for citrussaft.

Allerede i 1700-tallet blev det anbefalet, at de ansatte hos det Britiske Ostindiske Kompagni skulle have en daglig ration af citrussaft – nærmere bestemt limejuice – når de var på vandet. Det var først i 1800-tallet, at det rent praktisk blev en mulighed, da det indtil da ikke var muligt at skaffe nok citrusfrugter til formålet.

Normalt konserverede man limejuicen ved at blande den med rom, men i 1867 fandt ejeren af et skotsk skibsværft ud af, at man i stedet kunne benytte sukker til konserveringen. Manden hed Lauchlin Rose, og med opdagelsen var Rose’s Lime Cordial født.

I dag er Rose’s et af de førende brands inden for sirup og andre mixere til cocktails, og har du anvendt lime-cordial i en cocktail, har du med største sandsynlighed haft en flaske Rose’s i hånden.

Ho, ho, ho og en halv flaske gin

Da det blev almindeligt at indtage limejuice ombord på skibene, begyndte sømændene at blande det med den daglige ration rom og vand. Blandingen kaldets ”grog”, og på grund af brugen af limejuice fik sømændene tilnavnet ”limeys”.

Rygtet siger dog, at imens de menige sømænd ombord på Lauchlin Roses skibe blandede limejuicen med rom, anvendte deres overordnede gin til formålet. De blandede lime-cordial og gin cirka halv/halv, og dermed var en primitiv Gimlet-opskrift udviklet. Som det er tilfældet med flere af de klassiske cocktails, havde Gimlet altså oprindeligt et medicinsk formål.

Tilbage i 1800-tallet havde man ikke is til rådighed, og en lunken blanding af gin og lime-cordial vil vi ikke ligefrem anbefale. Skruer du ned for mængden af lime-cordial og opbløder blandingen ved at blande den med isterninger, får du imidlertid en udsøgt cocktail.

Servér for eksempel din Gimlet som en pre-dinner-cocktail. Den er frisk og intens og tager sig smukt ud i et elegant martini- eller coupeglas pyntet med limeskal. Og nå ja, så holder den jo skørbug på afstand, hvilket naturligvis også er værd at tage med.